Svijet
0

Simbolična kazna fotografima koji su lovili Lady Di

FENA
Tri fotografa koja su se našla na sudu jer su slikali britansku princezu Dianu i njenog prijatelja Dodija Al-Fayeda u noći kada su poginuli u saobraćajnoj nesreći 1997. u Parizu osuđena su na simboličnu kaznu od jednog eura na ime odštete za povredu privatnosti.

Apelacioni sud u Parizu kaznio je Jacquesa Langevina, Fabricea Chaserryja i Christiana Martineza, koje je Mohamed Al-Fayed, Dodijev otac, sudski gonio zbog fotografija koje su snimili na izlazu iz hotela "Ritz" i na mjestu saobraćajne nesreće.

Krajem novembra 2003. sud u Parizu ih je prvobitno oslobodio optužbe. Ovakvu odluku je kasnije potvrdio i apelacioni sud, ali se Mohamed Al-Fayed dalje žalio pa je u aprilu 2005. kasacioni sud poništio odluku i ponovo vratio predmet apelacionom sudu na razmatranje.

Odlukom suda, trojica fotografa također imaju obavezu da objave u tri domaća ili strana glasila, po izboru podnosioca tužbe, i o svom trošku, saopćenje o konačnoj sudskoj odluci.

U obrazloženju odluke sud navodi da su fotografije uzete u trenutku kada se Dodi Al-Fayed nalazio u kolima, mjestu koje se smatra privatnim prostorom, iz čega proizlazi da je došlo do povrede privatnosti.

"Fotografije, na kojima se vidi Dodi Al-Fayed teško povrijeđen, u krvi, neprokretnog tijela, nedvosmisleno predstavljaju izraz nepoštovanja čovjekove ličnosti, pa samim tim i kršenje privatnosti dotične osobe", istakao je sud.

Podsjećamo, princeza Diana i Dodi Al-Fayed poginuli su u saobraćajnoj nesreći 31. augusta 1997. u pariškom tunelu "Alma", uz rijeku Senu. Tunel je bio pun fotoreportera, ali nijedan od njih nije spustio kameru i pružio pomoć unesrećenima.

Nakon što je dva sata kasnije izvučena iz smrskanog vozila i prebačena u bolnicu, nad bivšom princezom od Walesa bezuspješno je izvedena hirurška intervencija.