Svijet
0

Silovanje 15-godišnje djevojčice u brazilskom zatvoru šokiralo javnost

Sarajevo-x.com
Stravičan slučaj hapšenja 15-godišnje Brazilke, koju je policija smjestila u ćeliju sa 20 muškaraca gdje je svakodnevno bila silovana, zapanjio je brazilsku javnost. Tinejdžerka, čije ime nije otkriveno javnosti, uhapšena je 21. oktobra u brazilskoj pokrajini Para zbog sumnje da je počinila krađu.

Nakon hapšenja policija ju je zatvorila u ćeliju sa još dvadeset muškaraca koji su je svakodnevno silovali i prisiljavali na seks kako bi dobila hranu. Broj muškaraca u ćeliji je varirao od 20 do 34 dok je djevojčica bila zatvorena s njima.

Stravična silovanja dešavala su se sve dok mediji nisu dobili anonimnu dojavu o slučaju nesretne djevojčice. Javnost u Brazilu je šokirana, pogotovo jer se nedavno, također u Pari, desio slučaj zatvaranja 23-godišnje žene sa još 70 muškaraca u zatvoru.

Miere Cohen iz Centra za brigu o djeci i adolescente izjavila je kako niko zapravo ne zna zašto je djevojčica bila uhapšena. “Policajci su je sumnjičili za pljačku, ali nam nissu mogli reći tačno o kojoj se pljački radi.”, izjavila je Cohen.

Advokat djevojčice izjavio je kako policija tvrdi da nisu znali kako se radi o maloljetnoj tinejdžerki, što, kako tvrde vlasti, nikako nije opravdanje za zatvaranje žene u istu ćeliju s muškarcima.

Djevojčica potiče iz siromašne porodice, jako je uplašena i rastresena, ali uspjela je prepoznati policajce koji su je zatvorili i muškarce koji su bili s njom u ćeliji i spremna je govoriti o onom što se desilo. Guvernerka brazilske države Para obećala je da će krivci za ovaj slučaj biti strogo kažnjeni.