Svijet
0

Silajdžić: Smrću kongresmena Lantosa BiH izgubila velikog i iskrenog prijatelja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Povodom smrti američkog kongresmena Toma Lantosa, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić uputio je danas u svoje i uime svih građana BiH izraze saučesća porodici Lantos i američkom narodu.

Silajdžić navodi kako je smrću kongresmena Lantosa, BiH izgubila velikog i iskrenog prijatelja.

Tokom agresije i genocida u BiH, on je bio vodeći glas savjesti i razuma koji se borio za odlučnu reakciju SAD-a da se ti zločini zaustave, ističe Silajdžić.

Dodaje kako kongresmen Lantos nije imao strpljenja za minimiziranje tragedije u našoj zemlji kroz diplomatske fraze, ustvrdivši u više navrata da ga užasne slike iz BiH “podsjećaju na koncentracione logore koje su nacisti uspostavili tokom Drugog svjetskog rata", te da je “civilizovani svijet stajao postrani u ranim 40-im, jer nije znao šta se dešava".

"Ali, mi sada znamo šta se dešava, na našim je tv-ekranima svaku večer", govorio je Lantos koji je imao gorko i lično iskustvo sa nacističkim logorima i zločinima.

Silajdžić navodi da je BiH uvijek imala i ima puno prijatelja širom svijeta, ali da je Tom Lantos bez sumnje spadao u najuži krug pravednika.

Kongresmen Lantos je rođen u Mađarskoj 1928. godine i bio je jedini kongresmen u američkoj historiji koji je preživio horor nacističkih logora.

Spasio se zahvaljujući nesebičnoj pomoći diplomate Raoula Wallenberga, a čitav svoj život i rad je posvetio borbi za ljudska prava i demokratske vrijednosti.