New York
0

Silajdžić razgovarao o reformama u BiH

Sarajevo-x.com
Tokom prva dva dana posjete New Yorku, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, imao je niz susreta i aktivnosti usmjerenih u pravcu djelovanja Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama kao i u vezi sa neophodnim reformama u našoj zemlji.

Aktivnosti tokom utorka su bile usmjerene na učešće u radu Clintonove globalne inicijative (CGI), uključujući i razgovore o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini sa državnicima iz nekoliko zemalja tokom prijema za šefove država i vlada koji je organizovao predsjednik Clinton, saopćeno je iz Siljadžićevog kabineta.

Nakon jučerašnje ceremonije otvaranja debate u Generalnoj skupštini UN-a, Silajdžić je prisustvovao poslovnom ručku koji je u njegovu čast priredio Thomas Miller, bivši ambasador SAD-a u BiH. Tokom obraćanja pred preko dvadeset predstavnika poslovnog sektora i medija, Silajdžić se posebno osvrnuo na potencijal bh. tržišta i prilike za ulaganja u privredu Bosne i Hercegovine. Prisutnima se također obratio i Mujo Selimović, vlasnik MIMS Grupacije, na temu investiranja u Bosni i Hercegovini.

Silajdžić se potom susreo sa James Steinbergom, zamjenikom državnog sekretara SAD-a Hillary Clinton. Tokom sastanka na kom su također prisustvovali ministar vanjskih poslova BiH, Sven Alkalaj i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a, Stuart Jones, razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i mogućnostima za određene reformske procese u narednom periodu.

Silajdžić se jučer također susreo sa Ekmeleddin İhsanoğlu-om, generalnim sekretarom Organizacije islamske konferencije (OIC). Razgovarano je o konkretnim vidovima podrške OIC-a interesima Bosne i Hercegovine, te o drugim vidovima saradnje.

Silajdžić se potom obratio na prijemu za šefove država i vlada balkanskih zemalja na kom su prisustvovali visoki zvaničnici iz gotovo svih zemalja regiona. Za danas je planiran nastavak učešća u radu CGI, te obraćanje na Rutgers univerzitetu, dok je za sutra planiran nastavak bilateralnih susreta, saopćeno je.