Druga strana nereda u Engleskoj
0

FOTO+VIDEO / Sikhi brane hramove, građani tjeraju razbojnike

Sarajevo-x.com
I dok svijet obilaze stravične slike nereda i pustošenja sa engleskih ulica, stanovnici gradova pogođenih rušilačkim pohodom mladih demonstranata samoorganizuju se i staju u odbranu svojih kvartova, domova, hramova i poslovnih objekata.

Britanski mediji objavili su fotografije sikha koji su se, sa mačetama i palicama u rukama, okupili ispred njihovog hrama kako bi ga zaštitili od naleta razularene rulje.

Više od 800 osoba, od kojih su neki zagazili u devetu deceniju života, izašli su na ulice kako bi zaštitili domove, radnje i hramove u Southallu, u Zapadnom Londonu.

Stanovnici su se okupili u grupe kako bi pokazali jedinstvo i stali u kraj rulji koja hara ulicama. Na ovaj način "obični" Britanci pokušavaju "preuzeti" ulice.

Ovakva način utjerivanja pravde nije naišao na odobravanje policije koja je izdala saopštenje u kojem se protivi samoorganizovanju građana i preuzimanju pravde u njihove ruke.

Objavljen je i videosnimak na kojem se vide građani i policajci dok trče u istom smjeru u namjeri da rastjeraju razbojnike.

"Dosta nam je toga da policija samo stoji dok oni uništavaju naš kvart. Ovdje svi plaćaju poreze i dosta nam je ovoga. Muka nam je da policija ne radi ništa", rekao je Nick Davidson, učesnik "građanske patrole".

Istog mišljenja je i Amarjit Singh Klair, koji također učestvuje u odbrani naselja.

"Radimo zajedno sa policijom. Oni rade što je u njihovoj moći, ali su razvučeni", rekao je Klair, koji je upitao zašto ne bi branili svoje domove, radnje i hramove.

U njegovom su naselju primjećene mlađe maskirane osobe, ali su vjerovatno bili uplašeni pa nisu pravili probleme.

Tokom protekle noći, sikhi su se organizovali pomoću mobitela i stali u odbranu najvećeg sikh hrama u Londonu.