Svijet
0

Sigurnost u Beču na visokom nivou

FENA
Beč se smatra jednim od najsigurnijih gradova na svijetu, što je potvrdilo više od 85 posto ispitanika u okviru naučne studije na dosadašnjem uzorku od 2.000 ljudi, koju provodi bečka gradska organizacija za samozaštitu i civilnu zaštitu „Die Helfer Wiens“.

Riječ je o najvećoj anketi o sigurnosti u Beču koja je provedena u skorije vrijeme, a koja će trajati do kraja oktobra.

Ukupno 35 posto ispitanika u Beču je navelo da se osjeća „veoma sigurno“, polovina se osjeća „uglavnom sigurno“ dok se 2,8 posto ne osjeća „nimalo sigurno“.

Po pitanju faktora nesigurnosti najveći problem predstavljaju krađe i povrede vlasništva, usljed kojih se skoro polovina ispitanika osjeća ugroženo.

Skoro jedna trećina ispitanika se plaši napada druge osobe.

Na pitanje u kojim oblastima se građani Beča osjećaju manje sigurno, na prvom mjestu su „slabije osvijetljena područja grada“ (60,8 posto), na drugom mjestu podzemne željeznice (43,7 posto), na trećem mjestu garaže (35,7 posto) i na četvrtom mjestu parkovi (30 posto).

Nasuprot tome, najveći osjećaj sigurnosti građani imaju u šoping ulicama i šoping centrima kao i u vlastitom stambenom prostoru.

Na pitanje ko posebno doprinosi sigurnosti u gradu, građani su naveli klasične tri organizacije policiju, vatrogasce i hitnu pomoć dok su na četvrtom mjestu sami građani, koji sebe smatraju sastavnim faktorom prijatnog i sigurnog životnog okruženja, saopćeno je iz Compress-a Sarajevo - Kontakt biroa Grada Beča.