Svijet
0

"Sigurnosni cepelin" nad Atenom

NINA
Cepelin s obilježjima Olimpijskih igara 2004, opremljen senzorima najnovije generacije i kamerama visoke rezolucije, od ponedjeljka započinje misiju nad Atenom, u okviru akcije koju grad domaćin poduzima u cilju podizanja opće sigurnosti i povećanja mjera sigurnosti na 28. ljetnim Igrama.

Letjelica duga 59 metara će svakoga dana po dvadeset sati nadlijetati Atinu, a njezine kamere budno će pratiti i bilježiti sva važna zbivanja na gradskim trgovima, bulevarima i ulicama, kako bi se dobila precizna i potpuna slika stanja.

Sve snimke će automatski i sinkrono, posredstvom direktne elektronske linije, biti dostavljeni u Centar kontrole.

Centar će, također, obrađivati informacije vezane uz sadržaj "poruka" i slike koje će svakodnevno slati 1.250 kamera, koje su, na visini od 12 metara, već postavljene širom petmilionske Atene.

Cepelin će letjeti na visini od 1.500 metara, a bit će "navođen" informacijama koje će stizati od nadležnih službi sigurnosti.

Letjelice slične konstrukcije i namjene korištene su i u vrijeme održavanja Svjetskog prvenstva u nogometu 1994., Olimpijade u Atlanti i Zimskih olimpijskih igara u Salt Lake Cityju.