U 2008. godini
0

Sida najsmrtonosnija bolest u Kini

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sida je postala najsmrtonosnija bolest u Kini, gdje je od HIV-a u prvih devet mjeseci 2008. umrlo 6.897 osoba, javila je državna novinska agencija Xinhua.

U istom periodu, broj zaraženih virusom HIV-a je udvostručen i registrirana su 264.302 inficirana zaključno sa septembrom prošle godine, a dosada su od tog smrtonosnog virusa umrle 34.864 osobe u Kini, navodi se u izvještaju kineskog ministarstva zdravlja.

Podaci Ujedinjenih nacija ukazuju da je u Kini, zaključno sa 2007. godinom, bilo oko 700.000 HIV pozitivnih osoba, prenio je Reuters.

Tuberkuloza je bila drugi najčešći "ubica" u prvih devet mjeseci prošle godine u najmnogoljudnijoj azijskoj državi, a slijedi bjesnilo, hepatitis i tetanus.

Na web stranici kineskog ministarstva zdravlja navodi se da je za petinu povećan broj slučajeva sifilisa i zaključno sa septembrom prošle godine bila su 257.474 slučaja oboljelih.

Reuters podsjeća da je u Kini 15. februara pokrenuta nacionalna kampanja seksualne edukacije s ciljem da se utječe na Kineze da što više njih potraži medicinsku pomoću u slučajevima seksualno prenosivih bolesti i infekcija.