Svijet
0

Sicilijanska mafija preuzima bolnice, pacijenti umiru

Sarajevo-x.com
Val sumnjivih smrtnih slučajeva u sicilijanskim bolnicama doveo je krizu zdravstvenog sistema na otoku u centar medijske pažnje. Za lošu situaciju se okrivljuje upletenost mafije u raspodjelu javnih fondova i korumpiranost političara na visokim položajima.

Alarmantnu situaciju pokrenula su tri sumnjiva smrtna slučaja koja su se desila u tri dana za vrijeme božićnih praznika.

78-godišnja žena preminula je od srčanog udara u Palermu nakon što je čekala vše od 28 sati na prijem kod doktora. Dan ranije, žena je poslije teškog poroda rodila mtrvorođenče nakon što su doktori odbili da izvedu carski rez. Još jedno dijete umrlo je u bolnici zbog nemara doktora, ali malo toga se može učiniti protiv njih.

Poslije trgovine drogom, kontrola privatnih i državnih ugovora drugi je najunosniji posao za organizirani kriminal u Italiji. Vrijednost tih poslova premašuje iznos od 17 milijardi eura, od čega udio sicilijanske mafije iznosi preko 6 milijardi eura. Mafija ulaže u privatne klinike, ali i kontroliše dodjelu državnih ugovora u zdravstvu usmjeravajući ih prema “prijateljski” raspoloženim kompanijama.

Na Siciliji posluje čak 1.800 privatnih klinika, a opet su prvi po broju smrtnih slučajeva primljenih pacijenata. Premijer Italije Romano Prodi izjavio je kako će u budućnosti istraživanje upletenosti mafije u zdravstveni sistem na Siciliji biti prioritet.