Svijet
0

Sibirska sela bez grijanja na minus 55 stepeni

FENA
Oko 600 ljudi u dva sibirska sela suočava se sa još jednom noći bez grijanja, dok je u mjestu Artik Ojmajakonsko u pokrajini Jakutija temperatura pala na minus 55 stepeni Celzijusa.

Zbog tako niske temperature u tome mjestu smrznula se toplovodna mreža, pa nema grijanja u 14 stambenih objekata u kojima živi 135 ljudi. Njima su nadležni osigurali peći na drva i ugljen.

Bez grijanja je i mjesto Marha, gdje se živa u termometru spustila do 35 stepeni ispod nule, a gdje se zbog havarije ne griju objekti u kojima živi 470 ljudi, prenio je Itar-Tass.

Do havarije na toplovodnoj trasi Artika došlo je 26. decembra, a u Marhi dva dana kasnije. Stanovnici oba sibirska mjesta Novu godinu su dočekali uz hladne radijatore.

Kako su saopćile nadležne službe, ni za Božić žitelji Artika neće biti bolje sreće jer narednih dana neće biti popravljena toplovodna mreža.

U Marhi ima više šanse jer radove izvodi više radnika i stručnjaka te tehnike.

Zbog havarije toplovodne mreže u sibirskim mjestima u glavnom gradu Jakutije, Jakutsku, organiziran je operativni štab pod rukovodstvom gradonačelnika.