Svijet
0

Shirin Ebadi primila prijetnje smrću

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dobitnica Nobelove nagrade za mir Shirin Ebadi izjavila je u ponedjeljak da je primila pisane prijetnje smrću, ostavljene pred vrata zgrade njenog ureda, s upozorenjem "drži jezik za zubima".

"Pred ulaznim vratima zgrade u kojoj se nalazi moj ured, 3. aprila sam primila papir na kojem je pisalo 'Shirin Ebadi, približava se dan tvoje smrti", navodi se u saopćenju pobornice za ljudska prava.

Ebadi, advokatica, koja je posljednjih godina branila neke klijente zbog ugroženih ljudskih prava u Iranu, već je u 2006. bila predmetom prijetnji smrću.

"Prijetnje protiv mene i moje porodice se odnedavno pojačavaju. Oni koji žele moju smrt nemaju nikakav animozitet prema meni lično. Oni se protive mojim idejama, dakle pronaći autora ili autore tih prijetećih pisama nije lagan zadatak", ocijenila je ona.

Ebadi je sa svojim saopćenjem dostavila kopije prijetećih pisama, među kojima jedno u kojem se poziva da prekine s govorima u inozemstvu. "Upozorili smo vas u nekoliko navrata da držite jezik za zubima, ali uprkos našim upozorenjima vi nastavljate da govorite. Dakle, posljednji put vam kažemo da promijenite svoje ponašanje ili ćemo se osvetiti."

Ebadi je izjavila da je imenovala kolegu i člana Centra za odbranu ljudskih prava da prate ovu aferu s prijetnjama.