Svijet
0

Sherif: Pakistan će uvijek ostati iskreni prijatelj BiH

FENA
Ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević posjetio je danas premijera ove države Miana Muhameda Navaza Sherifa koji je na toj dužnosti od izbora 2013. kada je njegova politička partija PLMN odnijela pobjedu.

Makarević u izjavi ističe da je Navaz Sherif dokazani prijatelj BiH koju je posjetio dva puta, prvi put čak tokom ratnih dešavanja u našoj zemlji.

"Ne treba zaboraviti činjenicu da je njegovom odredbom Pakistan donirao između 13 i 14 tona robe nakon poplava u BiH u maju 2014. godine, poslavši pun avion "hercules C130", kao ni donaciju od milion američkih dolara koja je također uplaćana u ljeto 2014.", podsjetio je ambasador.

Navodi da je premijer naglasio da će Pakistan uvijek ostati iskreni prijatelj BiH te je zahvalio ambasadoru Makareviću na svim dosadašnjim uspješnim projektima i inicijativama za podizanje nivoa trgovinske razmjene, međusobnih stipendija, raznih donacija (knjige, školski materijal, aparatii za filtriranje vode), odavanje počasti žrtvama masakra u Pešavaru 2014., te iniciranje projekta "Budi fer, budi pravedan", kao i zadnjoj inicijativi izgradnje osnovne škole u Pendžabu.

Naglasio je potom da bi uskoro želio posjetiti BiH na šta je ambasador Makarević rekao da je on uvijek dobrodošao, naglasivši sve mogućnosti za investiranje koje BiH pruža te podsjetio na Sarajevo Business Forum koji se održava ove godine početkom maja.