Svijet
0

Sharonovo stanje "ozbiljno ali stabilno"

FENA
Dan nakon što je izraelski premijer Ariel Sharon hitno podvrgnut operaciji abdomena, njegovo stanje je "ozbiljno ali stabilno, rekla je nedjelju ujutro glasnogovornica bolnice "Hadassah" Jael Bosem Levi.

Sharonu je tokom četverosatne operacije uklonjena trećina debelog crijeva jer je skeniranjem utvrđeno da su mu organi za varenje ozbiljno oštećeni.

Zvaničnici u Hadasi su u subotu ujutro rekli da je Sharonov život u neposrednoj opasnosti, prenijele su agencije.

Ljekari su njegovo stanje ocijenili najozbiljnijim otkako je prije 39 dana primljen u bolnicu zbog snažnoga moždanog udara.

Nakon operacije direktor bolnice dr. Shlomo Mor-Josef izjavio je da je premijer u "kritičnom ali stabilnom stanju" i da je otklonjena neposredna opasnost po njegov život.

U nedjelju su, međutim, ljekari naglasili da su sa svakim danom koji prolazi sve manje šanse da će se 77-godišnji izraelski lider ikada probuditi iz kome.

Neurolog Rafi Karaso izjavio je da otok mozga nakon operacije obično splasne u roku od tri sedmice. Sharonu je tri puta operasan mozak prije nešto više od mjesec dana.

"Poslije toga sa svakim danom koji prolazi sve su gore prognoze s njegovim šansama," izjavio je Karaso za izraelski vojni radio.

Prije jučerašnje operacije ljekari nisu bili sigurni da li će njegov organizam izdržati još jedan veliki hirurški zahvat.