Svijet
0

Sharon: Neće biti palestinskih izbora ako se Hamas ne razoruža

NINA
Izraelski premijer Ariel Sharon izjavio je novinarima u New Yorku da Izrael neće dopustiti da se održe palestinski parlamentarni izbori u januaru iduće godine ako palestinska ekstremistička organizacija Hamas prijavi sudjelovanje bez da se prethodno razoruža i povuče poziv na uništenje židovske države.

"Mislim da se ti izbori ne mogu održati bez naše pomoći i mi ćemo učiniti sve da ne pružimo tu pomoć ako Hamas sudjeluje", prenose izraelski mediji Sharonovu izjavu. Sharon je ujedno naglasio da će izraelska vojska ostaviti barijere na cestama na Zapadnoj obali i oko Jeruzalema i tako spriječiti da Palestinci stignu do glasačkih mjesta.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat je rekao da će izraelsko miješanje samo nanijeti štetu palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu i ojačati Hamas.

"Ja apeliram na Izraelce da se drže dalje od naših izbora i naših unutarnjih stvari i da ne guraju svoje noseve u to. Naši izbori će biti prekretnica k političkom pluralizmu i k održavanju reda i mira", rekao je Erekat.

Vođa Hamasa na Zapadnoj obali Mohamed Gazal je optužio Izrael da se ponaša nedemokratski. "Izrael tvrdi da je jedina demokratska država u regiji, ali se u stvari bori protiv demokracije u Palestini. Ako mi pobijedimo na izborima, prioritet će biti izgradnja ekonomskog, društvenog i kulturnog života, ponovna izgradnja onoga što je Izrael uništio. Mi ne mislimo o uništenju Izraela."

Hamas je postigao dobre rezultate na nedavnim općinskim izborima i objavio da će prvi put sudjelovati i na općim.

Sharon je u međuvremenu najavio da će se 2. oktobra sastati s Abasom.

"Sastat ću se s Abasom ako me Bibi Netaniahu (glavni Sharonov stranački rival i bivši premijer) ne pobjedi," rekao je Sharon u šali, misleći na unutrašnje borbe u stranci nakon završetka izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze.