Pakistan
0

Sharifove pristalice navaljuju na skupštinu u Lahoreu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pakistanska policija opkolila je u četvrtak pokrajinsku skupštinu u gradu Lahore kako bi spriječila skup pristalica bivšeg premijera Nawaza Sharifa, samo dan nakon što je sud donio presudu protiv njega i njegova brata.

Vrhovni sud Pakistana odlučio je u srijedu da se Sharif, čelnik najveće opozicijske stranke, ne može kandidirati na izborima, a poništio je i izbor njegova brata Shahbaza Sharifa za glavnog ministra pokrajine Pandžab.

U Lahoreu, glavnom gradu te pokrajine, pristalice Sharifove stranke su htjele da organiziraju raspravu u pokrajinskoj skupštini, ali je policija spriječila njihov ulazak u zgradu, prenio je Reuters.

"Ako je predstavnicima naroda zabranjeno da uđu u skupštine, kakvu onda demokratiju ili pravdu možete očekivati", upitao je član stranke bivšega pakistanskog premijera Ali Asgar Manda ispred skupštine u Lahoreu.

"Nastavit ćemo naš protest u skupštini i ispred nje do uspostavljanja istinske demokratije, uklanjanja vladavine guvernera i povlačenja odluke protiv Sharifova brata", poručio je Manda.

Predsjednik Asif Ali Zardari je kasno u srijedu uvečer uveo vladavinu guvernera u naredna dva mjeseca, odnosno direktno upravljanje njegovog predstavnika Pandžabom, najmnogoljudnijom pokrajinom u Pakistanu.

Strahuje se da bi odluka Vrhovnog suda mogla Pakistan vratiti u političke nemire koji su obilježili devedesete godine.

Razilaženja između Zardarija, udovca ubijene bivše premijerke Benazir Bhutto, i Nawaza Sharifa počela su od trenutka kada su primorali bivšeg predsjednika Perveza Musharrafa da se povuče s položaja u augustu prošle godine.

Zardarijeva stranka je odbacila bilo kakvu umiješanost šefa države u odluku suda i navela da ona ne smije biti iskorištena za podrivanje nacionalnog pomirenja.