Svijet
0

Sharaf: Nova vlada će odgovoriti na zahtjeve

FENA
Esam Sharaf
Esam Sharaf
Nova vlada Egipta će izaći u susret zahtjevima demonstranata i ostvarivanje ciljeva revolucije biće njen glavni prioritet, izjavio je premijer Essam Sharaf.

On je obećanje dao nakon su ministri njegovog rekostruisanog kabineta u četvrtak položili zakletve, prenosi u petak France Presse.

Premijer je, u televizijskom obraćanju javnosti, kazao da je zatražio od ministara da načine akcioni plan čiji bi "prvi cilj bio ostvarivanje ciljeva revolucije i očuvanje njenih dostignuća".

Kao jedan od prioriteta nove vlade, druge od opštenarodnih protesta u kojima je u februaru svrgnut režim Hosnija Mubaraka, Sharaf je naveo suđenje zvaničnicima bivšeg režima optuženim za korupciju i zloupotrebu vlasti.

"Nadam se da će mi Bog podariti strpljenje i snagu da predam vladu slijedećoj osobi", rekao je on, odgovarajući na kritike da je mandat vlade ograničen vlašću vojnog establišmenta, kojoj je povjerena uprava nad zemljom od ostavke Mubaraka 11. februara.

Egipatski premijer se nadao da će rekonstrukcija vlade umiriti demonstrante koji od 8. jula ponovo protestuju na trgu Tahrir u centru Kaira, ali su oni bili protiv novog sastava kabineta u kojem je zadržano nekoliko ministara koje kritikuju.

Parlamentarni izbori u Egiptu biće održani u oktobru ili u novembru, a poslije njih biće održani i predsjednički izbori, podsjetila je francuska agencija.