Izrael uzvraća udarac
0

Shalom uporedio Iran s nacističkom Njemačkom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Silvan Shalom, izraelski dopremijer, u utorak je na mjestu bivšeg nacističkog logora Aushwitz-Birkenau u Poljskoj uporedio Iran s Njemačkom Adolfa Hitlera, dan poslije žestokoga verbalnog antiizraelskog napada iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada u Ženevi.

"Ono što Iran sada pokušava učiniti nije daleko od onoga što je Hitler učinio sa židovskim narodom prije 65 godina", kazao je Shalom novinarima na ulazu u logor Auschwitz gdje je trebalo da počne godišnji Marš preživjelih u počast žrtvama holokausta.

"Iran nikada neće odustati od ambicije da oživi perzijsko carstvo. On hoće da kontrolira cijeli muslimanski svijet, da kontrolira naftna polja i dominira u regiji kako bi stvorio novu supersilu", kazao je Shalom.

Više hiljada mladih iz Izraela i židovske dijaspore u svijetu došlo je u utorak na Marš preživjelih na mjesto gdje je bio logor Auschwitz-Birkenau u Poljskoj, koji su postavili njemački nacisti za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Više od 1,1 miliona ljudi, od kojih milion Židova, izgubilo je život u tom logoru koji je postao simbol holokausta.

"Izrael nikada neće moći prihvatiti ideju da Iran posjeduje atomsku bombu, jer smo čuli kako iranski predsjednik i ostali lideri govore da Izrael nema pravo na postojanje, da treba nestati sa zemljopisne karte i da će oni učiniti sve kako bi ga uništili", kazao je Shalom.