Svijet
0

Shakespeare na samurajski način

FENA
Britanska izdavačka kuća Selfmadehero nada se da je pronašla revolucionarni način skidanja prašine s velikih klasičnih djela i poticanja mladih čitatelja da uzmu u ruke 'Hamleta' ili 'Romea i Juliju'.

Taj izdavač je na Sajmu knjiga u Londonu od 14. do 16. aprila predstavio sedam naslova kolekcija 'Manga Shakespeare' koje su doživjele veliki uspjeh u Velikoj Britaniji i Aziji.

Manga je naziv za japanski strip, a pod kistom poznatih britanskih i japanskih umjetnika, Shakespearovi likovi su poprimili tipična obilježja japanskog stripa: imaju velike blistave oči i sitne nosiće i u crno-bijeloj tehnici su. Svako je djelo skraćeno i ilustrirano u zasebnom stilu. 'Romeo i Julija' u verziji Sonie Leong postaje moderna rock drama u kojoj Capuletti i Montecchi postaju bande jakuza, japanskih mafijaša u modernom Tokiju.

Patrick Warren je ilustrirao 'Richarda III.' smjestivši priču u srednjovjekovnu gotičku i mračnu Englesku. Ti albumi koji spajaju tradiciju manga i najslavnija djela britanskog barda već imaju svoju publiku, a neki nastavnici su ih čak uzeli kao pedagoški materijal.

Direktorica Selfmadehero Emma Halney je objasnila da su obično klasična djela dosadna mladima i da su oni željeli omogućiti toj publici da se zabave pri otkrivanju klasičnih djela. Dodala je da su Shakespearova djela skraćena, ali vjerna originalnim tekstovima.