Ukoliko "odluta"
0

Seul bi mogao oboriti sjevernokorejsku raketu

SRNA
Južnokorejsko Ministarstvo odobrane upozorilo je danas da postoji mogućnost da obori sjevernokorejsku dalekometnu raketu ukoliko bude prelijetala iznad njene teritorije.

"Proučavamo mjere, poput praćenja i obaranja dijela sjevernokorejskog projektila, u slučaju da 'odluta' sa svoje uobičajene putanje", rekao je portparol južnokorejskog Ministarstva odbrane.

On je najavljeno lansiranje rakete nazvao "veoma bezobzirnim, provokativnim činom", koji narušava mir na Korejskom poluostrvu.

Istakao JE da je Sjeverna Koreja prebacila glavno tijelo rakete u zgradu na lokaciji nedaleko od sela Tongchang-ri u provinciji Sjeverni Pjongang i da vrši pripreme za lansiranje. Prema njegovim riječima, južnokorejska i američka vojska pažljivo prate situaciju.

 Američki predsjednik Barack Obama upozorio je Sjevernu Koreju zbog težnji u proizvodnji nuklearnog naoružanja, ističući da neće biti nagrade za provokacije. 

U govoru održanom na Univerzitetu "Hankuk" Obama je rekao da Pjongjang može nastaviti da ide svojim putem, ali da će ga to dovesti do dodatne izolacije i veće udaljenosti između naroda Sjeverne Koreje i dostojanstva i prilike koju zaslužuju. 

Analitičari smatraju da će se nad današnjim samitom u Seulu nadviti sjenka lansiranja satelita upotrebom dalekometnog projektila, koje je za idući mjesec najavio Pjongjang. 
Lideri više od 50 zemalja i međunarodnih organizacija okupit će se u glavnom gradu Južne Koreje na drugom sličnom samitu. Prvi je održan u Washingtonu 2010. godine.