Svijet
128

Sestra ubijenog studenta: Prije šest sedmica plakala sam od sreće na njegovoj svadbi, sada od nesnošljivog bola

Klix.ba
Ubistvo troje uzornih studenata islamske vjeroispovijesti u Chapel Hillu izazvalo je veliku reakciju na društvenim mrežama, kojom se poručuje "Život muslimana je bitan". Šutnju o ovoj egzekuciji prekinula je sestra ubijenog Deaha Shaddyja Barakata, koji je ubijen samo šest sedmica nakon što je oženio Yusor Mohammad Abu-Salhu koja je također ubijena. Prekinut je i mladi život Yusorine sestre Razan.

"Prije šest mjeseci plakali smo od sreće na svadbi mog brata, danas plačemo od nesnošljivog bola zbog egzekucije Deaha, njegove mladenke Yusor i njene mlađe sestre Razan. Deah je imao 23 godine i bio je druga godina UNC-a. Bio je ljubazna osoba posvećena dobrotvornom radu u zajednici i volio je košarku. Yusor je imala 21 godinu. Trebala mu se pridružiti na fakultetu ove jeseni. Bila je ljubazna nježna osoba i njihove duše su se pronašle. Razan je imala samo 18 godina. Željela je studirati arhitekturu. Bila je izuzetno talentovana. kreativna, velikodušna prijateljica. Svi su ostavili trag u našim srcima i u društvu", rekla je najstarija sestra Suzanna.

Istakla je da su Deah, Yusor i Razan bili uzor mladima i zamolila javnost da slave sjećanje na njih.

"Mi smo još u šoku i nikada nećemo shvatiti ovu tragediju. Cijenimo vaše saosjećanje, podršku i molitve i tražimo od vlasti da istraže ovo besmisleno ubistvo kao zločin iz mržnje. Molimo vas da poštujete našu privatnost u ovom teškom periodu", rekla je Suzanne.

Na ovoj konferenciji za novinare nije bilo mnogo medija, niti je bilo zvučnih američkih medijskih kuća, kao što je to bio slučaj u ranijim ubistvima studenata. Nereagiranje medija naljutilo je veliki broj Amerikanaca koji smatraju da se na ovaj način šalje pogrešna slika da životi muslimana "ne vrijede".

Sinoć se u kampusu okupilo hiljade studenata UNC-a i državnog univerziteta N.C. kako bi zapalili svijeće i odali počast kolegama. Kroz suze su pokušavali shvatiti zbog čega se dogodio taj brutalni čin kojim su okončana tri mlada života.

"Bili su studenti koji su željeli promijeniti svijet, koji su svoj život posvetili pomaganju drugima, onim ljudima koji nisu imali dovoljno za život", rekla je kancelarka UNC-a Carol Folt.

Mediji su špekulirali kako je do ubistva došlo zbog svađe vezane za parking mjesto. No, otac ubijenih djevojaka, koji je ugledni psihijatar, kazao je kako to nije tačno i da je ubistvo bilo izazvano mržnjom prema drugačijem i drugome. . "To je bila egzekucija, metak u glavu svakog od njih. To nije bio nesporazum zbog parkinga, ovo je bio zločin iz mržnje. On se namjerio na moju kćerku i njenog muža mnogo ranije, presretao ih je i pričao s njim dok mu je pištolj bio za pasom. Nisu se osjećali ugodno, ali nikada niko nije mislio da će se ovako završiti", rekao je dr. Mohammad Abu-Clayton.

Ubica 46-godišnji Craig Stephen Hicks se nakon počinjenog zlodjela odvezao do policijske stanice, gdje se mirno predao. On je policiji rekao da je ateista, a inspektori su na njegovom Facebook profilu vidjeli da je pisao protiv religija.

SAD