Univision-Noticias 23
0

Sestra Fidela Castra na Kubi radila za CIA-u

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Mlađa sestra Fidela i Raula Castra, Juanita Castro, javno je priznala da je sarađivala s američkom obavještajnom agencijom CIA-om u borbi protiv bratova režima na Kubi prije no što je 1964. godine pobjegla u egzil u Miami.

Juanita Castro, danas 76-godišnjakinja, ni s jednim od svoje braće nije razgovarala više od četiri decenije.

Priču o svome angažmanu za CIA-u iznijela je u nedjelju navečer u emisiji američke TV-stanice na španskom Univision-Noticias 23, večer prije objavljivanja svojih memoara o Fidelu i Raulu Castru.

Knjiga napisana na španskom i naslovljena "Fidel i Raul, moja braća, tajna povijest", koju je Juanita Castro napisala zajedno s meksičkom novinarkom Marijom Antonietom Collins, danas stiže u knjižare.

Nakon što je ispočetka podržavala Fidelovu revoluciju iz 1959. godine kojom je svrgnut diktator Fulgencio Batista na Kubi, Juanita Castro se, kako je rekla, razočarala zbog načina na koji je njen stariji brat eliminirao protivnike i vodio otočku državu u komunizam.

"Izgubila sam sve iluzije kad sam vidjela toliko nepravde", rekla je Juanita Castro u intervjuu s Marijom Collins koji je emitirala TV-stanica Univision-Noticias 23.

Juanita Castro opisala je kako je u svojoj kući u Havani skrivala mnoge koje je Fidelov režim progonio. "Moj je život na Kubi postao krajnje ugrožen i delikatan zbog aktivnosti protiv režima", rekla je.

Jednog dana joj je osoba bliska i njoj i Fidelu Castru prenijela poziv CIA-e na saradnju. "Htjeli su razgovarati sa mnom jer su imali puno zanimljivih stvari koje su mi ispričali, a i puno zanimljivih stvari koje su me pitali, kao naprimjer da li sam spremna preuzeti rizik rada za njih ... bila sam prilično šokirana, ali sam rekla da", kazala je Juanita Castro.

"Tako je počela moja duga veza s okorjelim neprijateljem Fidela Castra, CIA-om", rekla je Castro.

Od 1961. do 1964. Juanita Castro sarađivala je s američkom agencijom spašavajući živote mnogih svojih sunarodnjaka, prije no što je pobjegla u egzil u Miami, kazala je novinarka Collins ne iznoseći druge pojedinosti, prenijela je Hina.