Španija
0

Šestorica Pakistanaca i Nigerijac uhapšeni zbog povezanosti s Al-Qaidom

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Šestoricu Pakistanaca i Nigerijca uhapsila je u Barceloni španska policija pod sumnjom da su islamističkim organizacijama povezanim s Al-Qaidom, posebice grupi optuženoj za atentate u Mumbaiju 2008., nabavljali krivotvorene pasoše.

Policijska akcija protiv logističke mreže Al-Qaide istodobno je provedena u Tajlandu, gdje su uhapšena još trojica osumnjičenika, dvojica Pakistanaca i Tajlanđanin, po španskom ministarstvu unutarnjih poslova.

Sedmoricu uhapšenih u Španiji sumnjiči se da su "krali lične isprave i slali ih u Tajland gdje su se krivotvorili i davali" islamističkim grupama, ističe se u saopćenju ministarstva.

Krivotvorine su ponajprije bile namijenjene pakistanskoj islamističkoj grupi Lashkar-e-Taiba koju Sjedinjene Države i Indija optužuju za napade u Mumbaiju, indijskoj ekonomskoj prijestolnici, u novembru 2008. u kojima je ubijeno 166 osoba.

Operacija koja je u suradnji s Tajlandom provedena u više evropskih zemalja, omogućila je da se "neutralizira važna ćelija" i da se zaplijene ukradeni pasoši, kompjuter, tvrdi diskovi i mobiteli.

Ministarstvo unutarnjih poslova napominje da se operacija nastavlja. Po policijskom izvoru u Tajlandu, u toj su zemlji uhapšene su četiri osobe, prenosi Hina.