Svijet
0

Šestero poginulih u eksploziji na plaži u Gazi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Šestero Palestinaca - pet hamasovaca i jedna devojčica, poginuli su sinoć u misterioznoj eksploziji na plaži u gradu Gaza, nakon čega su sigurnosne snage Hamasa uhapsile čak 120 pristalica rivalskog Fataha, javio je Tanjug.

Uzrok eksploziji nije poznat, iako okolnosti pod kojima se dogodila sugeriraju da se nije radilo o takozvanoj nesreći na radu, odnosno da nije prijevremeno eksplodirala bomba pripremana za napad.

Eksplodiralo je vozilo parkirano pored prepune plaže, dok je grupa aktivista Hamasa bila na pikniku.Trojica članova te radikalne islamističke organizacije, uključujući komandira i djevojčicu, poginuli su na mjestu događaja, a još dvojica hamasovaca su danas podlegla povredama, dok je 15 ljudi ranjeno.

Ako su meta bili hamasovci, onda je to najsmrtonosniji takav napad otakako je Hamas pobijedio snage lojalne umjerenijem Fatahu prije nešto više od godinu dana i preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze. Vlada Hamasa nije odmah direktno optužila Fatah za umješanost u eksploziju, ali je premijer Ismail Hanije najavio vanrednu sjednicu da se razmotri situacija.

Organizacija Hamas smatra da je napad politički motiviran.

U saopćenju Fataha izdatom u kancelariji palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa porečena je svaka umiješanost u "unutarnje razmirice Hamasa".

"Svi treba da shvate kako je politička sloboda garantirana u pojasu Gaze, ali kriminalna akcija je zabranjena. Ovi zločini ne mogu proći", navodi se u saopćenju Hamasa uz prijetnju kriminalcima oštrom kaznom.

Eksplozija na plaži bila je zapravo treća tog dana. Pojas Gaze je bio relativno miran prošlog mjeseca zahvaljujući prekidu vatre između Hamasa i Izraela koji je stupio na snagu sredinom juna.

Međutim, upravo zbog zatišja na granici između Izraela i pojasa Gaze povećala se napetost između Hamasa i drugih palestinskih frakcija jer sigurnosne snage nastoje spriječiti druge ekstremiste da ispaljuju rakete u južni Izrael.