Svijet
5

Šestero mrtvih u dva incidenta tokom izbora u Turskoj

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U Turskoj se danas održavaju lokalni izbori, na kojima se biraju predstavnici lokalnih vlasti na petogodišnji mandat, a u gradu Hatayu došlo je do incidenta na biračkom mjestu u kojem su poginule dvije osobe

Tokom glasanja na biračkom mjestu u Kirikhanu u južnom turskom gradu Hatayu došlo je do svađe, a potom i do oružanog sukoba između kandidata za najnižu instancu vlasti, odnosno predsjednika mjesnih zajednica. U sukobu su smrtno stradale dvije osobe, od kojih je jedna žena, a povrijeđeno devet osoba. Nakon policijskog uviđaja, glasanje je nastavljeno, a istraga je i dalje u toku.

Uporedo s tim, u mjestu Hilvan u Sanliurfi na jugoistoku Turske također je došlo do oružanog sukoba članova dvije porodice, a u sukobu su teško ranjene četiri osobe, koje su po dolasku u bolnicu i preminule.

U mjestu Dogansar u gradu Sivasu jedna šezdesetrogodišnja osoba je doživjela srčani udar i preminula. Zvaničnici su potvrdili da se radilo o muškarcu kome je pozlilo u redu na biračkom mjestu.

Odlukom turskog ministarstva zdravstva, svi hospitalizirani bolesnici i osobe sa posebnim potrebama njege, a koje izraze želju za glasanjem, vozilima hitne pomoći i u pratnji medicinskih ekipa prevoze se na biračka mjesta.

Istočni dio Turske, odnosno grad Diyarbakir danas je pogodilo nevrijeme praćeno obilnim snježnim padavinama i jakim vjetrom, ali uprkos lošim uvjetima izborni proces se nastavlja bez prekida.

Biračka mjesta u Izmiru, Aydinu, Manisi, Usaku, Denizliju, Canakkaleu i još nekim gradovima od jutros su bila i poprište hapšenja osoba za kojima su ranije podignute različite potjernice. Riječ je o licima sa različitih potjernica koja su legitimisana prilikom glasanja, a potom i privedena.