SAD
0

Šest Ujgura iz Guantanama prebačeno u Palau

FENA
Foto: AFP/POOL/File
Foto: AFP/POOL/File
Administracija američkog predsjednika Baracka Obame prebacila je šest pripadnika kineske zajednice Ujgura iz zatvora Guantanamo na Kubi u državu Palau, u zapadnom Pacifiku, saopćio je u subotu Centar za ustavna prava.

Poslije prebacivanja šest Ujgura u zatvoru je ostalo još 215 zatvorenika.

Zatvor Guantanamo američki predsjednik Barack Obama namjerava zatvoriti do 22. januara, usprkos političkim i zakonskim razlozima koji otežavaju ispunjenje tog cilja.

Vlada države Palau pristala je prihvatiti najmanje 10 pripadnika zajednice Ujgura od kojih su većina muslimani krajnjeg zapada kineske pokrajine Xinjiang, a koje su vlasti SAD-a uhapsile tokom rata u Afganistanu, pokrenutog nakon terorističkih napada na New York i Washington 11. septembra 2001.

Četvorica Ujgura već su prebačena na Bermude, prenio je Reuters.

Centar za ustavna prava sa sjedištem u New Yorku, koji štiti prava većine zatvorenika iz Guantanama, potvrdio je da je šest Ujgura prebačeno u Palau. Trojica su klijenti ovog centra, dok ostalih troje predstavljaju drugi advokati.

Transfer zatvorenika obavljen je nakon što je Vrhovni sud odbacio stav administracije i 20. oktobra saopćio da će prihvatiti žalbu Ujgura koji su zahtijevali da budu oslobođeni u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kongres je od Obamine administracije tražio da saopći poslanicima kada planira transfer zatvorenika, a da zatim sačeka 15 dana ukoliko su oni prebačeni preko okeana, ili 45 dana prije nego što uđu na američku teritoriju.

Kineske vlasti tražile su da Ujguri budu vraćeni u tu zemlju, ali je vlada SAD-a to odbila, smatrajući da bi oni tamo bili progonjeni, zbog čega je mjesecima tražila državu koja bi ih prihvatila.

Vezani članci