SAD
0

Šest Ujgura iz Guantanama prebačeno na Palau

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šest kineskih muslimana Ujgura, koji su u zatvoru američke baze Guantanamo na Kubi od 2001. godine, prebačeno je pod nadzor vlade pacifičke države Palau 31. oktobra, objavio je u ponedjeljak State Department.

"Ustvari, bilo je to 1. novembra, po vremenu Palaua. Želimo zahvaliti vladi Palaua na velikodušnoj ponudi da primi te Ujgure", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ian Kelly na brifingu za novinare.

Preseljenje šest od 12 Ujgura iz Guantanama koje je prihvatio Palau, "velik je korak u provedbi uredbe predsjednika Baracka Obame o zatvaranju zatočeničkog objekta u zaljevu Guantanamo", rekao je Kelly, ističući kako je za SAD "iznimno važna i cijenjena daljnja pomoć prijatelja i saveznika".

Službeni Peking u srijedu je izrazio nezadovoljstvo zbog oslobađanja šest Ujgura na Palau, ponavljajući zahtjev da oni kao osumnjičenici za terorizam budu izručeni Kini.

"Jako smo nezadovoljni time što je SAD predao te osumnjičene teroriste trećoj zemlji usprkos insistiranja kineske strane", naveo je u saopćenju glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxu.

Šest Ujgura, koje je još Busheva administracija pripremila za oslobađanje, ukinuvši im status "neprijateljskih boraca", dio su skupine od 22 Ujgura, turkofona muslimana iz kineske pokrajine Xinjiang, koji su uhapšeni u zasebnom logoru u Afghanistanu na početku invazije SAD-a u oktobru 2001.

Zbog straha od mučenja ili pogubljenja, SAD je isključio mogućnost njihova izručenje Kini, pa su petorica prebačena u Albaniju 2006., a četvorica na Bermuda ove godine.

U Guantanamu je još uvijek zarobljeno 215 osumnjičenih u ratu protiv terorizma.

Vezani članci