UN
0

Šest sila se dogovorilo oko nacrta rezolucije o Iranu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Šest svjetskih sila je složno u pogledu nacrta rezolucije o iranskom nuklearnom programu, ali u dokumentu nema novih sankcija, izjavili su u petak u New Yorku evropski zvaničnici.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband je rekao novinarima da će šest sila podnijeti nacrt rezolucije na razmatranje Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, ali je, kako prenosi Reuters, nejasno da li će najuticajnije tijelo svjetske organizacije o tome glasati u petak.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska i Njemačka bi željele uvođenje dodatnih sankcija Iranu, koji je odbio da prekine program nuklearnog obogaćivanja, ali se tome protive NR Kina i, posebno Rusija.

"Podnijećemo tzv. kratku rezoluciju koja potvrđuje postojeće rezolucije UN-a i jedinstvo šest sila", rekao je ministar Miliband, što je potvrdio i njegov francuski kolega Bernard Kouchner.

Miliband je iznio da rezolucija ne uključuje nove sankcije protiv Irana kao što je to traženo u četiri prethodne rezolucije

Britanski ministar je dodao da su i "sekstet" i Vijeće sigurnosti odlučni da budu "poduzeti dalji razgovori i dalji koraci" po pitanju iranskog nuklearnog programa, za koji Zapad strahuje da je usmjeren ka razvijanju atomskog oružja.

Sastanak u petak je bio predviđen za četvrtak ali je bio otkazan jer se Rusija povukla s njega iz protesta prema američkoj kritici invazije Gruzije.

Ruska državna novinska agencija Itar-Tass, je prenijela da je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov predložio kolegama iz "seksteta" da razmotre nacrt nove rezolucije.

Ministar Lavrov je izjavio da će Vijeće razmotriti taj nacrt što prije i dodao da "Rusija nema namjeru nikoga da kažnjava".

Stalni ruski predstavnik u UN-u ambasador Vitalij Čurkin je u petak rekao da ne isključuje mogućnost da Vijeće sigurnosti u subotu glasa o novoj rezoluciji o Iranu.