Južna Osetija
0

Šest principa za normalizaciju stanja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednici Rusije i Francuske Dmitrij Medvjedjev i Nicolas Sarkozy usaglasili su danas u Moskvi šest principa koji će biti ponuđeni Gruziji radi normalizacije stanja u Južnoj Osetiji.

Principi, koje je na zajedničkoj konferenciji za novinare iznio ruski predsjednik, obuhvaćaju odustajanje od korištenja sile, prekid vojnih djejstava, slobodan pristup humanitarnoj pomoći i vraćanje gruzijskih formacija u mjesto stalnog baziranja.

Također, principi podrazumijevaju "povlačenje ruskih jedinica na liniju koja je prethodila početku borbenih djejstava".

Do stvaranja međunarodnih mehanizama, ruske mirovne snage poduzimat će dodatne mjere sigurnosti, rekao je ruski lider, koji je s francuskim kolegom razgovarao četiri i po sata.

Šesti princip je "početak međunarodnog razmatranja pitanja budućeg statusa u Južnoj Osetiji i Abhaziji i puteva osiguranja njihove čvrste sigurnosti".

Medvjedjev je rekao da on i Sarkozy pozivaju strane da stave potpis pod tim principima.

"Ako gruzijska strana bude spremna da potpiše ovaj sporazum i povuče vojsku na polazne pozicije, ispuni sve principe, put za postepenu normalizaciju situacije u Južnoj Osetiji bit će otvoren", rekao je ruski predsjednik.

"Sada je Tbilisi na potezu", rekao je on.

Sarkozy je rekao da prijedlozi za rješenje situacije iz šest tačaka ne rješavaju konačno gruzijsko-južnoosetijski problem.

Poslije susreta, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Rusija insistira da Gruzija povuče vojsku iz Južne Osetije i dijelova Gruzije iz kojih je moguće pucati na Južnu Osetiju.

Ako Tbilisi ne prihvati principe, rekao je Lavrov, Rusija će biti prinuđena da poduzme druge mjere kako bi spriječila ponavljanje situacije nastale posle gruzijske agresije.

Ruski ministar je rekao da ne postoje naznačeni rokovi za realizaciju principa.

Kako javlja Tanjug, Lavrov je dodao da su Sarkozy i šef diplomatije Bernard Kouchner shvatili zašto je Rusija bila prinuđena da odgovori na gruzijsku agresiju.