Peru
0

Šest osoba ubijeno u sukobu pobunjenika i vojnika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U sukobu između pripadnika Komunističke partije Perua, poznatije pod nazivom "Svijetla staza", i peruanskih vojnika ubijena su u srijedu dva vojnika i najmanje četiri gerilca, saopćilo je ministarstvo odbrane u Limi.

Prema ministru odbrane Rafaelu Reyu, sukob je izbio kada je vojska pokušala uhvatiti jednog od vođa pobunjenika u dolini rijeka Ene i Apurimak u peruanskom dijelu središnjih Anda, oblasti koja je po uzgoju biljke koke najproduktivnija u svijetu.

"Izbio je sukob s narko-teroristima koji pripadaju grupi 'Svijetla staza'", izjavio je ministar Rey za državni radio RPP, a prenijela agencija Reuters.

Ovo je od početka godine i nakon višemjesečnih poraza prvi put da je vojska uspjela ubiti nekog pobunjenika. Od augusta 2008. godine, otkako je u ovoj oblasti pojačala prisutnost, vojska je izgubila 38 pripadnika.

Prema britanskoj novinskoj agenciji, "Svijetla staza", osnovana 1980-ih, prvobitno se zasnivala na maoističkoj ideologiji, koju je sada uglavnom napustila i posvetila se unosnoj trgovini drogom.

Peruanski predsjednik Alan Garcija povećao je finansijska sredstva za ugroženo područje kako bi i posljednji pripadnik ove grupacije bio uklonjen.

Peru se nalazi na drugom mjestu u svijetu po proizvodnji kokaina, a stručnjaci tvrde da bi u narednih nekoliko godina mogao preuzeti prvo mjesto od Kolumbije, koja od Sjedinjenih Država dobiva milijarde dolara pomoći za borbu protiv droge.