Svijet
0

Šest njemačkih univerziteta proglašeno elitnima

FENA
U okviru inicijative za profiliranje njemačkih univerziteta, vladina komisija izabrala je šest njemačkih univerziteta koja će ubuduće nositi naziv elitni, prenose njemačke novinske agencije u petak.

Pored tri sveučilišta koja već nose titulu "elitnih sveučilišta", Univerzitet Ludwig-Maximilian u Muenchenu, Tehnički univerzitet u Muenchenu te Tehnički univerzitet u Karlsruheu, komisija sačinjena od političara i naučnika ove je godine još šest univerziteta proglasila elitnima.

Na listi su se našle visokoškolske ustanove Slobodni univerzitet u Berlinu, Tehnički univerzitet u Aachenu te univerziteti u Heidelbergu, Konstanzu, Freiburgu i Goettingenu.

Iz konkurencije je ispalo Humbodtov univerzitet u Berlinu te Ruhrski univerzitet iz Bochuma.

U okviru tzv. "inicijative za izvrsnost" njemačka vlada će do 2011., s ukupno dvije milijarde eura, financijski podržati visokoškolske ustanove koje posjeduju potencijal za konkurentnost na međunarodnom obrazovnom tržištu. Vlada također želi pružiti pomoć univerzitetima koje provode intenzivno istraživanje.

Cilj je ove inicijative, prenosi Hina, vraćanje nekadašnjeg međunarodnog ugleda njemačkih univerziteta i jačanje Njemačke kao svjetskoga naučnog središta.