Libija
0

Šest mrtvih u sukobima u Benghaziju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šest osoba je ubijeno u četvrtak u sukobima između snaga reda i antirežimskih demonstranata u Benghaziju, drugom najvećem gradu u Libiji, izvijestile su web stranice opozicije sa sjedištima u inozemstvu.

"Do žestokih sukoba je došlo u Benghaziju", 1.000 kilometara istočno od Tripolija, u kojim je bilo "šest mrtvih" i 35 ranjenih, objavili su Al-Youm i Al-Manara.

Ispred gradskog suda su demonstrirali advokati tražeći da se uvede ustav.

Isti izvori su izvijestili u četvrtak da su najmanje četiri osobe ubijene u gradu Al-Baida u sukobima u srijedu navečer, dok su jedne libijske novine objavile da su dvije osobe ubijene u tome gradu udaljenom 200 kilometara od Beghazija, prenio je AFP.

Američka TV-mreža MSNBC News, pozivajući se na izvještaje opozicijskih aktivista, objavila je u četvrtak da je u sukobima demonstranata i snaga sigurnosti u Libiji u zadnja dva dana ubijeno je 14 ljudi, a strahuje se da bi broj žrtava mogao biti i veći.

Libijska vlada održava strogu kontrolu nad medijima i ti izvještaji nisu mogli biti neovisno potvrđeni, navodi MSNBC. Gadafijeva vlada brzo je pokušala spriječiti da se Libijci pridruže valu pobuna na Bliskom istoku, koji su doveli do svrgavanja režima u Tunisu i Egiptu.

Najavljeno je udvostručenje plaća državnih službenika i puštanje iz zatvora 110 osumnjičenih islamista, protivnika pukovnika Moamera Gadafija, što je taktika istovjetna onoj koju su usvojili drugi arapski režimi suočeni s masovnim protestima.

Službena novinska agencija JANA izvijestila je da se tisuće Gadafijevih pristalica u četvrtak navečer okupilo u Tripoliju i drugim gradovima, kako bi izrazile "vječno jedinstvo s bratom vođom revolucije" kako nazivaju libijskog čelnika.

Svjedoci kažu da mnoge vladine pristalice mašu libijskim zastavama i izvikuju slogane potpore Gadafiju.