Svijet
0

Šest godina zatvora za par čije je dijete umrlo zbog njihove nemarnosti

Klix.ba
Dale i Shannon Hickman, par iz Oregona u SAD-u osuđen je na šest godina zatvora zbog zanemarivanja svoje novorođene bebe, koja je umrla dok se par molio da im dijete ozdravi umjesto da potraže liječničku pomoć.

Shannon je 2009. godine rodila sina Davida dva mjeseca prije termina za porođaj. Dijete je rođeno sa neformiranim plućima i sa bakterijskom infekcijom. Ovaj bračni par je primjetio da beba ima problema sa disanjem ali umjesto da pozovu liječničku pomoć, oni su namazali bebinu glavu uljem i molili su da im dijete ozdravi.

Devet sati nakon rođenja beba je umrla od gušenja, a doktori su poslije izjavili da bi beba 99 posto preživjela da su roditelji reagovali i pozvali ljekare.

Bračni par Hickman je kasnije izjavio da namjerno nisu pozvali pomoć jer se to kosi sa njihovim vjerskim uvjerenjima, a oni smatraju da se molitvom može izliječiti. Oni su članovi kontroverzne Isusove crkve u Oregonu, koja propagira slične stavove.

Iz suda su poručili da je zatvorska kazna za ovaj bračni par opomena svim nemarnim roditeljima a naročito kontroverznoj Isusovoj crkvi.