Svijet
0

Šest evropskih ministara želi sporazum o trgovini oružjem

FENA
Šest evropskih ministara založilo se u srijedu za "jak" sporazum o trgovini klasičnim oružjem i pozvalo na održavanje konferencije u 2013. godini, nakon neuspjelih pregovora u julu u UN-u, saopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Završimo posao", pišu u zajedničkom saopćenju francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, njemački Guido Westerwelle, španski Jose Manuel Garcia-Margallo, britanski William Hague, talijanski Giulio Terzi i švedska ministrica trgovine Ewa Bjoerling.

Pregovori o ovom sporazumu, koji bi bio prvi koji regulira trgovinu konvencionalnim oružjem, počeli su prije šest mjeseci, podsjetili su oni.

Zalažući se za "sigurniji svijet", ministri tvrde da je "svijetu potreban sporazum o trgovini oružjem koji ima dovoljnu snagu i raspon da bi stvarno utjecao na štete koje je prouzročila nedovoljna regulacija trgovine klasičnim oružjem".

Pošto se ubrajamo među glavne izvoznike oružja u Evropi, snosimo posebnu odgovornost u ovom domenu, kazali su ministri.

U govoru pred Generalnom skupštinom UN-a u New Yorku, francuski predsjednik Francois Hollande izrazio je odlučnost Francuske da se ovaj sporazum usvoji.

"Želimo dobiti novi mandat Generalne skupštine UN-a kako bismo održali drugu konferenciju najranije u 2013. godini", napisali su ministri i potvrdili da su "razočarani" neuspjehom konferencije u julu 2012, ali "nikako obeshrabreni".

"Danas pozivamo vlade, civilno društvo, odbrambenu industriju i svakog građanina da nam daju podršku za nastavak pregovora i što brže zaključivanje sporazuma u okviru UN-a", napisali su ministri u saopćenju.