Svijet
48

Šest Bosanaca uhapšeno u SAD-u zbog sumnje da su slali novac i oružje IDIL-u

Klix.ba
Šest osoba porijeklom iz BiH uhapšeno je u Sjedinjenim Američkim Državama zbog sumnje da su slali novac i oružje u Islamsku državu, saopćilo je Ministarstvo pravde SAD-a.

Kako javljaju američki mediji, uhapšeno je šest osoba iz St. Louisa, Chicaga i New Yorka. Među uhapšenima ima i muškaraca i žena u dobi od 26 do 42 godine.

Svi su optuženi za zavjeru i finansiranje terorista. Oni su navodno slali oružje, vojnu uniformu, novac i borbenu opremu izvjesnom Abdullahu Rami Pazaru, Bosancu koji je 2013. iz SAD-a otputovao u Siriju kako bi se priključio IDIL-u.

Osumnjičeni su navodno novac prebacivali u Tursku i Saudijsku Arabiju trećim osobama koji su ga kasnije slali pripadnicima IDIL-a.

"Pazara nije optužen u ovom slučaju jer se vjeruje da mrtav. Sa osumnjičenima je komunicirao putem društvenih mreža hvaleći se aktivnostima u Siriji među kojima su ubistva i otmice", rekao je pomoćnik glavnog tužioca za nacionalnu sigurnos John P. Carlin.

Optužnica je podignuta protiv Ramiza Hodžića (40) i njegove supruge Sedine (35), Armina Harčevića (37), Nihada Rosića (26), Medihe Salkičević (34) i Jasminke Ramić (42).

Svi oni su rođeni u BiH, ali su imigrirali u SAD. Uhapšenima prijeti kazna zatvora od 15 godina i 250.000 dolara kazne. Hodžić i Rosić su optuženi i za kovanje zavjere za ubistvo te bi mogli dobiti i doživotnu kaznu zatvora.