Haški tribunal
0

Šešelj zatražio produženje roka za odgovor

FENA
Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zatražio je danas od pretresnog vijeća Haškog tribunala da mu produži rok za podnošenje odgovora na zahtjev tužilaštva da mu se oduzme pravo da se sam brani.

Šešelj je, u podnesku koji je Tribunal danas dostavio Tanjugu, zatražio da mu pretresno vijeće osigura uvjete za fer i pravično suđenje tako što će naložiti Tužilaštvu da mu objelodani kompletan zahtjev koji je podnijelo, sa svim prilozima i odlukama na koje se poziva.

On je također pozvao sudsko vijeće da mu produži rok za odgovor na taj zahtjev Tužilaštva, tako da novi rok bude dva mjeseca od dana kada Tužilaštvo objelodani svoj zahtjev, kao i da mu odobri prekoračenje dužine odgovora do dužine zahtjeva tužilaštva, sa svim prilozima.

Haško tužilaštvo je 28. jula podnijelo zahtjev pretresnom vijeću da se Šešelju oduzme pravo da se sam brani pred Tribunalom.

Lider SRS-a smatra da će mu taj zahtjev biti dostupan "u pretežno nepoznatoj formi" jer, kako je naveo u podnesku, Tužilaštvo ne dozvoljava da on sazna šta je napisano.

Šešelj je primijetio da je "besmisleno" pisati odgovor na zahtjev čiji sadržaj nije u potpunosti poznata.

On je, pored toga, ocijenio da kompletan zahtjev Tužilaštva vjerovatno ima više od 120 strana i da je bilo potrebno najmanje dva mjeseca da se napiše.

"Ako je Tužilaštvu bilo potrebno dva mjeseca, onda je prof. dr. Vojislavu Šešelju najmanje potrebno isto toliko", navedeno je u dokumentu.

Šešelj je također upozorio da će, ako mu se oduzme ili na bilo koji način ugrozi pravo da se sam brani, preostati samo da ponovo štrajka glađu u borbi za uvjete za fer i pravično suđenje.

Nastavak suđenja Šešelju odgođen je 26. augusta na neodređeno vrijeme pošto su tužioci uložili žalbu na odluku vijeća da ne prekida proces.

Lider SRS-a optužen je za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini u periodu od 1991. do 1993. godine.

On se 23. februara 2003. dobrovoljno predao Tribunalu, a 25. marta iste godine izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.