Svijet
0

Šešelj vraćen u pritvor Haškog suda

FENA
Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj vraćen je iz zatvorske bolnice u pritvor Haškog suda četiri dana nakon što je prekinuo štrajk glađu, objavljeno je u utorak u Den Haagu.

Haški sud saopćio je da je Šešelj vraćen u pritvorsku jedinicu prije osam dana i da se njegovo zdravstveno stanje poboljšava iz dana u dan.

U tome razdoblju jednom je bio prebačen u bolnicu na nekoliko sati kako bi se poboljšala metabolička ravnoteža. Pritvorska jedinica nastavlja pratiti njegovu prehranu.

Šešelja je Haški sud optužio za ratne zločine počinjene tokom rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te za progon Hrvata iz Vojvodine.

On je započeo štrajk glađu uoči početka svog suđenja, a nakon 27 dana prekinuo ga je 8. decembra.

Šešelj je u štrajk glađu stupio kako bi iznudio ispunjenje svojih zahtjeva poput onoga da mu se omogući da se brani sam. Haški sud mu je, naime, zbog opstruktivnog ponašanja nametnuo branitelje po službenoj dužnosti.

Žalbeno vijeće ICTY-a odobrilo mu je da se sam brani, a obećana mu je i pomoć službenika suda kako bi pripremio svoju odbranu.

Suđenje, koje je počelo bez prisutnosti optuženog koji se odbijao pojaviti u sudnici, prekinuto je nakon dva dana jer je Šešelj prebačen u bolnicu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja.