ICTY
0

Šešelj uložio žalbu na presudu za nepoštovanje Suda

FENA
Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj uložio je žalbu na prvostepenu presudu kojom ga je Haški sud (ICTY) krajem jula osudio na 15 mjeseci zatvora zbog nepoštovanja suda.

To proizlazi iz naloga objavljenog u utorak kojim je predsjednik ICTY-a Patrick Robinson odredio sastav apelacionog vijeća koje će razmotriti Šešeljevu žalbu i izreći konačnu presudu.

Sadržaj Šešeljeve žalbe nije dostupan javnosti zato što je u Sekretarijatu ICTY-a 18. augusta zavedena kao povjerljiv dokument.

Prvostepeno vijeće Haškog suda osudilo je 24. jula Šeselja na 15 mjeseci zatvora, utvrdivši da je on u jednoj od svojih knjiga objelodanio lične podatke o trojici zaštićenih svjedoka optužbe, na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

Ti svjedoci dali su iskaze u glavnom postupku protiv Šešelja po optužnici za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini 1991.–1993. godine.

Glavno suđenje Šešelju prekinuto je u februaru, na zahtjev tužilaštva, da bi se ispitale tvrdnje jednog svjedoka kako mu je prijećeno. U vrijeme prekida, tužiteljima je ostalo još manje od šest sati da okončaju dokazni postupak protiv Šešelja, koji je prethodno najavio da neće izvoditi dokaze odbrane.

Prošle sedmice je haško tužilaštvo zatražilo da se Šešelju zato što je osuđen zbog nepoštovanja suda oduzme pravo da se brani sam i da mu se nametne branitelj.

Isti zahtjev tužitelji su sudu uputili u augustu prošle godine, obrazlažući da Šešelj namjerno opstruira proces. Prošlog decembra je sudsko vijeće predsjedavajućeg Jeana-Claudea Antonettija odgodilo donošenje odluke o tom zahtjevu, ali je ocijenilo kako nema dokaza da Šešelj namjerno opstruira suđenje.

Na posljednjoj statusnoj konferenciji, sredinom jula, Šešelj je zatražio od sudskog vijeća da preispita svoju odluku o prekidu suđenja tvrdeći da su svi razumni rokovi za okončanje procesa prošli i da je povrijeđeno njegovo pravo na brz i pravičan postupak.

Sudija Antonetti tada je najavio da će se vijeće uskoro izjasniti o tome Šešeljevom zahtjevu, prenijela je Beta.

U pritvoru ICTY-a Šešelj je od 24. marta 2003. godine. Suđenje je nakon jednoga neuspjelog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu počelo u novembru 2007. godine.