Administrativna rasprava
0

Šešelj u utorak u sudnici Haškog tribunala

SRNA
U Haškom tribunalu u utorak, 24. novembra biće održana administrativna rasprava u predmetu protiv predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Suđenje Šešelju, kojeg optužnica tereti za progone nesrpskog stanovništva iz dijelova BiH, Hrvatske i Vojvodine, prekinuto je u februaru ove godine, a odluka o nastavku procesa još nije donesena.

U međuvremenu je u "predmetu Šešelj" održano suđenje zbog nepoštovanja suda, na kojem je on proglašen krivim za objavljivanje informacija o identitetu zaštićenih svedoka i osuđen na 15 mjeseci zatvora.

Šešelj je uložio žalbu na ovu presudu.

Od prekida glavnog suđenja Šešelju, održano je nekoliko administrativnih rasprava.

Na prethodnoj, održanoj 20. oktobra, sudsko vijeće je odbacilo zahtjev Tužilaštva da bude imenovan branilac optuženom.

Vijeće je najavilo da će "pribjeći alternativnim mjerama koje će obezbijediti zaštitu svjedoka i pravo optuženom da se brani sam".

Šešelj je tražio da bude donesena "presuda o odbacivanju optužnice, zbog teških povreda njegovih prava, ili odluka o nastavku suđenja".

U Tribunalu će naredne sedmice biti nastavljena tri suđenja, a zbog praznika UN, petak, 27. novembra je neradni dan.

Svjedočenjem ljekara Dragana Đokanovića, sutra će biti nastavljen glavni pretres u postupku protiv nekadašnjih visokih zvaničnika policije Republike Srpske (RS) Miće Stanišića i Stojana Župljanina, koji su optuženi za zločine u BiH u toku 1992. godine.

Suđenje hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženim za zločine nad srpskim civilima u toku i poslije operacije "Oluja" u ljeto 1995. godine, biće nastavljeno sutra izvođenjem svjedoka Markačeve odbrane.

Ove sedmice u Tribunalu će biti nastavljeno suđenje bivšim visokim zvaničnicima Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, optuženim za zločine nad nehrvatskim stanovništvom u zapadnoj Hercegovini.

Suđenje će biti nastavljeno dokaznim postupkom odbrane generala Milivoja Petkovića.