Svijet
0

Šešelj se smiješio na otvaranju suđenja

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Suđenje za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti srbijanskom ultarnacionalisti Vojislavu Šešelju, optuženom da je 1990-ih godina zapalio Balkan svojim govorima punim mržnje, počelo je u danas pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu. Tužilaštvo je na samom početku svoje uvodne riječi Šešelja okarakterisalo kao "čovjeka koji je svijetu dao sintagmu etničko čišćenje“.

Pedesettrogodišnji Šešelj izgledao je opušteno i samopouzdano, sve vrijeme izlaganja Tužilaštva pravio si je bilješke pa se s vremena na vrijeme čak i nekoliko puta nasmiješio, izvještava AFP.

Šešelj, vođa Srpske radikalne stranke optužen je za zločine protiv čovječanstva i kršenje ratnih običaja, uključujući progone, deportaciju, ubistva i torturu.

"On je upravljao i naređivao nasiljem nad nesrpskim stanovništvom, osnovao je svoju vlastitu armiju dobrovoljaca i zatrovao ih svojim ubitačnim i nasilnim idejama. Onda ih je poslao na prve ratne linije na kojima su počinili užasavajuće zločine“, ovim riječima je tužiteljica Christine Dahl otvorila suđenje.

Ovo je jedino suđenje na kojem se ispituje uloga Srbije u sukobima u bivšoj Jugoslaviji, osim nezavršenog suđenja predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

"Kada je shvatio da nije ispunio svoj cilj Velike Srbije, Šešelj je započeo sa stvaranjem nešto manje Srbije i tada je krenulo etničko čišćenje“, dodala je Dahl.

U kratkom saslušanju prije zvaničnog početka suđenja koje se desilo u utorak, Šešelj je naglasio da mu se sudi zbog ratnih zločina koje je navodno počinio, zbog njegovog govora mržnje i zbog propovijedanja njegove nacionalističke ideologije na koju je, kako naglašava, izuzetno ponosan.

Šešelj, koji je izjavio da se ne osjeća krivim, brani se sam i odbija priznati Haški sud, osuđujući "zavjeru" Zapada protiv Srba, a sudu kojeg ne priznaje obratit će se u četvrtak.