Svijet
0

Šešelj ponovo pred sudijama u Haagu

FENA
Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, optužen za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini od 1991. do 1993. godine, ponovo je izišao pred sudije Haškog tribunala.

Na prvom proceduralnom zasjedanju u ovom postupku, nakon optuženikovog štrajka glađu krajem prošle godine, novi predsjedavajući Predraspravnog vijeća francuski sudija Jean-Claude Antonetti je rekao kako je optuženi bio "primoran" na taj štrajk.

O kakvoj "primoranosti" je riječ, izvještava u srijedu iz Haaga dopisnik Radija Deutsche Welle.

Sudija Antonetti je, na veliko iznenađenje svih koji prate ovaj postupak, a i samog Šešelja, rekao da je optuženi bio "prinuđen" da štrajkuje glađu kako bi se izborio za "prava koja mu pripadaju", a osporavana su mu.

Lider srpske radikalne stranke je od 11. novembra do 8. decembra prošle godine štrajkovao glađu. Posljednji put se u sudnici pojavio 8. novembra, a na početak suđenja 27. novembra odbio je da dođe, pa su tužioci održali uvodnu riječ u njegovom odsustvu. Međutim, Apelaciono vijeće Tribunala je usvojilo Šešeljevu žalbu, poništilo početak suđenja i naložilo da ono počne iznova.

Francuz Antonetti, koji je nedavno imenovan za predsjedavajućeg vijeća umjesto holandskog sudije Alphonsa Oriea, takvu odluku je okarakterisao kao "mudru" i rekao kako je uvijek smatrao da optuženi ima pravo da se brani sam i da sve mogućne dokumente dobija prevedene na srpski jezik.

Također je rekao da optuženi kao vlastiti branilac ima pravo na razumnu nadoknadu troškova odbrane, povlađajući tako najnovijim Šešeljevim zahtjevima.

Šešelj je nedavno sudu ispostavio račun za navodne troškove svojih pravnih savjetnika za četiri godine otkako je u pritvoru u Scheveningenu, u iznosu od šest miliona i 300.000 dolara.

Sekretarijat Haškog tribunala je odbio i da razmatra taj troškovnik za 25 članova njegovog stručnog tima, među kojima su sve sami članovi i simpatizeri Srpske radikalne stranke. Suma koju je Šešelj tražio ustvari je polovina ukupnih godišnjih troškova odbrane svih optuženih u Haškom sudu.

U nastavku konferencije o stanju u postupku sudija Antonetti je u utorak ocijenio da "nije normalno" što suđenje nije počelo za pune četiri godine optuženikovog pritvora u Scheveningenu i naglasio da će prvi put u historiji Tribunala proces ponovo početi.

Obratio se i direktno optuženom apelom da ima povjerenja u ICTY koji je nepristrasan i koji izriče i oslobađajuće presude. Šešelj je uzvratio da su "takve presude rezervisane samo za nesrbe", a da se "Srbima bez izuzetka izriču duže kazne nego ostalima".

Sudija Antonetti je najavio da će se konferencije o stanju u postupku protiv Šešelja održavati svake dvije-tri sedmice, kako bi se strane što prije pripremile za novo suđenje.