Haški tribunal
0

Šešelj ne želi da ga pregleda Tadićev ljekar

SRNA
Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je danas da se protivi da ga pregleda ljekar sa Vojno-medicinske akademije u Beogradu Dragan Dinčić, zato što je on član Demokratske stranke i lični ljekar predsjednika Srbije Borisa Tadića, javlja dopisnik Srne iz Haga.

Uoči saslušanja zaštićenog svjedoka sudskog vijeća Haškog tribunala koje vodi postupak protiv Šešelja, predsjedavajući sudija Žan-Klod Antoneti konstatovao je da je vijeće zabrinuto za zdravstveno stanje optuženog, o kojem je informisano putem medija.

Antoneti je konstatovao da je, nakon što je vijeće obaviješteno da je angažovan doktor iz Srbije, stigla i informacija da ''ima problema, jer je ljekar član stranke koja je protivnik Šešeljeve političke stranke''. 

Šešelj je rekao da odbija kontakt sa Tadićevim ljekarom.

''Kada me je zatvorski lekar obavestio da je angažovan lekar sa VMA Dragan Dinčić, prvi put sam to ime čuo, a kada sam se raspitao u Beogradu, saznao sam da je to lični lekar predsednika Srbije Borisa Tadića. Odbijam sa njim kontakt i zabranio sam da mu se preda moja medicinska dokumentacija'', rekao je Šešelj. 

On je ponovo upozorio da mu je, zbog dužine postupka, prekršeno pravo na pravično suđenje, tražeći da se sudsko vijeće o tome izjasni.

Povodom sugestije Antoinetija da se obrati Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, Šešelj je uzvratio da vijeće ''dobro zna kakva je procedura, kao i to da nijedna država ne bi dala garancije za njegovo puštanje iz pritvora''.

''Znam unapred da nijedna vlada neće za mene da garantuje'', rekao je Šešelj, dodavši da bi ''pre umro'' nego što bih prihvatio da za njega garantuje ''mafijaška vlada u Beogradu''.

Na primjedbu Antoinetija da je do kraja dokaznog postupka optužbe ostalo još oko pet sati, ali da se čeka odluka drugog sudskog vijeća koje Šešelju sudi po optužbi za nepoštivanje suda, optuženi je konstatovao da vijeće koje sudi po glavnoj optužnici ne može da nastavi da radi dok ta presuda ne postane pravosnažna, što može da potraje do idućeg ljeta.

''Presuda će možda biti donesena u septembru, dok ja dobijem prevod na srpski biće oktobar, posle imam 15 dana da najavim žalbu, to je već polovina novembra, zatim imam dva meseca da podnesem žalbu, što je polovina januara, tužilac može da se žali, ja mogu da predam prigovor i to može da traje do leta iduće godine. Dok presuda ne postane pravosnažna, vi ne možete dalje da radite, a meni pritvor traje i trajaće izgleda još 30-40 godina'', upozorio je Šešelj. 

Glavno suđenje Šešelju, po optužnici za progone nesrpskog stanovništva, prekinuto je u februaru ove godine, na zahtjev Tužilaštva koje je u zahtjevu navelo da je ''zbog prijetnji svjedocima ugrožen integritet postupka''.

Suđenje je počelo u novembru 2007. godine, a Šešelj je u pritvoru Tribunala od februara 2003. godine. Od prekida suđenja održavane su administrativne rasprave. Svjedok čije je saslušanje započelo danas uživa najviše mjere zaštite i zna se samo da je pozvan kao svjedok sudskog vijeća.