Svijet
0

Serwer: Ne vjerujem da će se pregovori nastaviti poslije 10. decembra

FENA
Danier Server, potpredsjednik Instituta za mir u Washingtonu, ocijenio je u srijedu da ne vjeruje da će se pregovori Beograda i Prištine nastaviti poslije 10. decembra jer do sada nisu pokazali rezultate.

Nastavak pregovora, osim toga, ne bi, po njemu, služio ničemu, a nova odgađanja bi mogla da dovedu do nestabilnosti. Istovremeno, neke zemlje, poput SAD-a, žele da se pitanje budućeg statusa Kosova privede kraju, javlja Glas Amerike.

Serwer je ukazao da ukoliko kosovski Albanci naprave prave korake neće jednostrano proglasiti nezavisnost, već će to uraditi u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom. Tada bi se izvjestan broj evropskih zemalja pridružio Washingtonu u priznavanju nezavisnosti, a neke druge zemlje, uključujući i neke susjedne zemlje Kosova, postupile bi na isti način.

Daniel Serwer se nada da nepostizanje sporazumnog rješenja neće uvesti region u duži period nestabilnost. U tom smislu veoma je važno, po njegovom mišljenju, da sve bude jasno u vezi s budućim statusom Kosova i da se razjasni pitanje suvereniteta.

Stabilnost će biti znatno veća čim većina zemalja Evropske unije prihvati nezavisnost Kosova. U suprotnoj situaciji vjerovatno bi se mogla očekivati loša reakcija kosovskih Albanaca.

Serwer je donekle potvrdio nedavnu izjavu "Washington postu" bivšeg američkog diplomate Richarda Holbrookea da je administracija predsjednika Busha zapostavila Balkan u svojoj inostranoj politici.

On smatra da se Balkan nalazi dosta nisko na listi prioriteta Bushove administracije, naročito u poređenju sa 1990-im godinama. Razlog su daleko veći i važniji problemi, kao što su Irak, Afganistan, Pakistan, Iran, s kojima se suočava Washington, ocijenio je Serwer.

Washington podržava nezavisnost Kosova jer smatra da je to jedini način da se osigura mir na Balkanu i u regionu, rekao je Serwer. Osim toga, niko, pa ni Rusija, ne može da porekne pravo jednoj suverenoj zemlji kao što su SAD da prizna drugu suverenu državu.

On dopušta mogućnost da Rusija i Kina ne priznaju nezavisnost Kosova. To bi moglo da postane problematično pa se Serwer zalaže za donošenje odluke u Vijeću sigurnosti na osnovu Ahtisaarijevog plana, koji daje garancije za sigurnost srpske zajednice na Kosovu.

Na kraju je američki stručnjak zaključio da, u svakom slučaju, Beograd neće diktirati Washingtonu koju će državu priznati a koju ne.