Svijet
10

Serijski ubica Night Stalker preminuo u bolnici u iščekivanju smrtne kazne

Klix.ba
Richard Ramirez
Richard Ramirez
Richard Ramirez, poznatiji kao Night Stalker, američki serijski ubica koji je harao '80-ih godina prošlog stoljeća i ostavljao satanističke znakove na mjestima ubistava i osakaćenim tijelima žrtava, preminuo je u bolnici od otkazivanja jetre.

Ramirez (53) u bolnicu je doveden iz zatvora San Quentin, u kojem već 24 godine čeka na izvršenje smrtne kazne. Osuđen je 1989. za 13 ubistava, pet pokušaja ubistva, 11 seksualnih napada i 14 provala. Tokom 1984. i 1985. bio je strah i trepet južne Kalifornije, a njegove optužbe obuhvataju i silovanja i sodomiju.

Prilikom svog prvog pojavljivanja na sudu, Ramirez je podigao ruku sa tetoviranim obrnutim pentagramom i uzviknuo "Slava Satani".

Maratonsko suđenje završilo je 1989. godine, a porota je morala slušati detalje o stravičnim Ramirezovim iživljavanjima nad žrtvama. Publika u sudnici je plakala prilikom svjedočenja preživjelih žrtava.

Ramirez je ostavlja satanističke simbole na mjestima ubistava, a neke od žrtava je natjerao da se "zakunu Satani". Žrtve je uglavnom pronalazio u njihovim domovima, upadajući kroz nezaključane prozore ili vrata. Uhvatili su ga stanovnici Los Angelesa kada je, 1985., pokušao da ukrade automobil. Prepoznali su ga po fotografiji koja se tog dana pojavila u medijima.

Suđenje je trajalo oko godinu dana, ali sa žalbama i pripremama trajalo je oko četiri godine, što je jedan od najdužih slučajeva u historiji SAD-a.

Nakon presude, Ramirez je rukom pokazao fotografima „đavolji znak“ i promrmljao jednu jedinu riječ: "zlo".

Kalifornijski Vrhovni sud je 2006. godine potvrdio je Ramirezovu presudu i smrtnu kaznu, ali je Vrhovni sud SAD-a, 2007., odbio da ponovno pregleda optužbe i kaznu.

Dvije godine kasnije, policija iz San Franciska povezala je Ramirezovu DNA sa ubistvom devetogodišnje Mei Leung, 10. aprila 1984.

Ramirez je povezan i sa ubistvima u sjevernoj Kaliforniji i optužen za ubistva Petera Pana i njegove supruge Barbara, ali mu nikada nije suđeno za taj slučaj.