Strahovalo se od cunamija
0

Serija snažnih potresa uzburkala južni Pacifik

Sarajevo-x.com
Tri snažna potresa jačine 7,8, 7,7 i 7,1 stepeni Richterove skale u razmaku od samo sat i deset minuta u četvrtak ujutro su pogodila područje u blizini malog arhipelaga Vanuatu u južnom Pacifiku, javlja CNN.

Prvi potres magnitude 7,8 dogodio se u devet sati i tri minute na dubini od 35 kilometara sa epicentrom 295 km sjeverozapadno od Luganvillea, mjesta na ostrvu Espiritu Santo u arhipelagu Vanuatu, javio je Američki seizmološki institut.

Drugi potres jačine 7,7 stepeni Richterove skale registrovan je petnaestak minuta kasnije na istoj dubini s epicentrom 340 km sjeverozapadno od Luganville.

Samo sat vremena kasnije isto područje je pogodio i treći zemljotres u blizini Solomonskih ostrva, s magnitudom 7,1 i epicentrom 280 kilometara sjeverozapadno od Lunganville.

Pacifički centar za upozoravanje izdao je regionalno upozorenje na cunami, a zatim ga povukao nakon što je registrirano da je prvi cunami val, visine 4 centimetra, stigao do Lunganville.

Visina drugog vala iznosila je deset centimetara, te je upozoronje povučeno, jer su ti valovi veoma mali, saznaje CNN od geofizičara Victora Sardinae.

Izvještaja o povrijeđenim i materijalnoj šteti još uvijek nema.

Inače, osim ova tri potresa, na istom području je u roku od samo nekoliko sati registrovano i šest manjih potresa.