Svijet
0

Serija bombaških napada u Bagdadu, najmanje 24 mrtvih

SRNA
Najmanje 24 osobe danas su poginule, a 66 ih je ranjeno u seriji bombaških napada u šiitskim dijelovima Bagdada, izjavio je izvor iz iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zvaničnici kažu da su se dogodile najmanje četiri eksplozije. Jedna bomba bila je postavljena na parkirani motocikl, a druga pored puta u siromašnom području Sadr Siti, u sjeveroistočnom dijelu Bagdada.

Manje od dva sata kasnije, odjeknule su još dvije detonacije u okrugu Kazimija, u sjevernom dijelu grada, prenio je AP.

U Iraku su i dalje aktivne sunitske pobunjeničke grupe i šiitske milicije, skoro devet godina poslije invazije koju su predvodile SAD, što je dovelo do svrgavanja Sadama Huseina.

Članovi sunitskog političkog bloka Irakija juče su bojkotovali rad iračkog parlamenta i Vlade, optužujući blok premijera Nurija al Malikija da drži svu vlast u vladajućoj koaliciji, koja je napravljena radi ublažavanja vjerskih tenzija.

Strah od obnove vjerskog nasilja povećan je od povlačenja američkih snaga sredinom decembra, nakon čega je Maliki zatražio hapšenje sunitskog potpredsjednika države Tarika al Hašemija i smjenu sunitskog potpredsjednika Vlade Saleha al Mutlaka.

Uključivanje bloka Irakija u vladajuću koaliciju smatrano je za ključnu odluku za sprečavanje vjerskog nasilja koje je dovelo Irak na ivicu građanskog rata 2006. i 2007. godine.
Mnogi suniti žale se da su marginalizovani u političkom procesu od Sadamovog srvgavanja, nakon čega su, kako kažu šiiti, preuzeli svu vlast.