Svijet
0

Šerić: Ademi i Norac žrtveni jarci

FENA
Pomoćnik načelnika stožera za operativno nastavne poslove Hrvatske vojske u vrijeme akcije Medački džep Mladen Šerić izjavio je danas na suđenju hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu da za rasvjetljavanje zločina nad civilima nije postojala volja s najvišeg mjesta te da su optuženi generali žrtveni jarci koji nisu mogli ništa učiniti.

"Vojno politički vrh je mislio da će se sve zgurati pod tepih, ali potom je UNPROFOR inzistirao da se nepravilnosti istraže, a onda je trebalo pronaći rješenje, odnosno žrtvenog jarca", kazao je Šerić.

"Kao žrtveni jarac pronađen je Ademi, a time je to postao i Norac koji kao ni Ademi tada nije mogao ništa napraviti", ustvrdio je Šerić.

Dodao je da je na terenu bila euforija pobjede, pa Ademi ili Norac nisu mogli zatražiti istraživanje nepravilnosti. "Da su to učinili mislim da bi ih tamo pojela noć", kazao je svjedok.

Prisjetio se i da je Ademi čak zatražio i odred vojne policije da zavede red na tom području, no nije dobio odgovor.

Šerić smatra da su se nakon akcije svi zločini mogli vrlo brzo istražiti jer se znalo od kuda su tijela izvučena i koja je postrojba bila na kojem dijelu ratišta, no za to je, po njegovom mišljenju, bila potrebna volja s najvišeg mjesta.

Za zločine u akciji saznao je kada je srpska strana zatražila 51 mrtvo tijelo.

"Da je bilo nepravilnosti vidjelo se i po nalazima naših forenzičara jer su otkrivene rane koje nisu mogle nastati iz redovnih ratnih djelovanja", ispričao je.

Kazao je i da su svi srpski civili na tom području bili dobro naoružani.

Posvjedočio je i o masovnom paljenju kuća, što se, po njegovim riječima, dogodilo tek nakon akcije, kao reakcija na naredbu o povlačenju s oslobođenog područja.

"Protupravne radnje su trebali riješiti neposredni zapovjednici, ali je pitanje koliko su i oni bili zaraženi emotivnim nabojem", kazao je Šerić, dodavši da je u vojsci i ranije bilo problema s neposluhom, opijanjem ili neovlaštenim pucanjem u pijanstvu.

Govoreći o zapovjednom lancu, svjedok je rekao da je Norac zapovijedao Sektorom 1 dok je Ademi formalno bio zamjenik zapovjednika Zbornog područja Gospić. Norac je zapovijedi primao i izravno od Bobetka, a na terenu je bio i admiral Davor Domazet Lošo koji je bio veza sa Sektorom 1.

Specijalnim snagama iz operativnog je centra zapovijedao general Mladen Markač, jer njegov zamjenik Željko Sačić i Norac nisu mogli naći zajednički jezik, kazao je Šerić.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 10. rujna, kada bi trebali svjedočiti Milan Kosović i Zlatko Rogulj.