Svijet
0

Sergejev: Ruski helikopteri i avioni ušli u zračni prostor Krima

Anadolija
Ambasador Ukrajine u Ujedinjenim narodima (UN) Jurij Sergejev izjavio je da su ruski helikopteri i avioni ušli u zračni prostor Krima, te zatražio političku i moralnu podršku Vijeća sigurnosti UN-a.

Sergejev je prisustvovao sinoćnjem vanrednom zasjedanju Vijeća sigurnosti UN, sazvanom u vezi posljednjih dešavanja u Ukrajini, nakon čega je odgovarao na pitanja novinara. 

"Od Vijeća sigurnosti UN-a očekujemo političku i moralnu podršku. Želimo da učine sve što je u njihovoj mogućnosti i da vode preventivnu diplomatiju", rekao je Sergejev. 

"Ruski ratni helikopteri i vojni avioni MI-24 ušli su u zračni prostor Ukrajine. Grupe koje podržava Rusija u Krimu predstavljaju opasnost za teritorijalni integritet Ukrajine", rekao je Sergejev. 

Prema njegovim riječima, sličan scenario je ranije proveden u Abhaziji i Osetiji, no, kako je rekao, "vjerujemo našim sigurnosnim snagama. Imamo dovoljno snage da se branimo". 

Iako je tokom konferencije za novinare izjavio da je Rusija napala teritoriju Ukrajine, Sergejev je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da još uvijek nije koristio pravni termin "napad".