Svijet
58

Serge Brammertz uoči presude Karadžiću: Nikad nije kasno za pravdu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon više od 20 godina koliko je prošlo od 44-mjesečne opsade Sarajeva, genocida u Srebrenici i stradanja više od 8.000 civila, kao i brojnih drugih zločina, lideru Srpske demokratske stranke tokom rata u BiH Radovanu Karadžiću 24. marta bit će izrečena presuda za 11 tačaka optužnice, od čega se dvije odnose na zločine genocida. U intervjuu za AFP glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertze kazao je kako za pravdu nikada nije kasno.

"U Haškom trubunalu bilo je mnogo važnih suđenja, i mnogo važnih odluka, ali je presuda Karadžiću jedan od najvažnijih detalja u povijesti Tribunala", kazao je Brammertz u intervjuu za AFP.

Nakon što je Slobodan Milošević umro tokom suđenja 2006. godine, Karadžić će postati najveći politički lider kojem će biti izrečena presuda suda u Haagu za zločine počinjene tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

"Presuda je važna zbog krivične odgovornosti političkih lidera za patnje naroda u BiH tokom rata", kazao je Brammertz.

Radovan Karadžić je svojevremeno bio najtraženiji bjegunac u Evropi, prije nego je uhapšen u julu 2008. godine, nakon 13 godina skrivanja.

Suđenje Karadžiću je počelo u oktobru 2009. godine. U optužnici je navedeno 11 tačaka, među kojima su i ona za genocid u Srebrenici, koja je bila zaštićena zona Ujedinjenih nacija, gdje je počinjen jedan od najvećih zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Tu je i Karadžićeva direktna odgovornost za opsadu Sarajeva, za stradanje preko 10.000 ljudi, od čega je 1.500 djece.

Osim toga Karadžiću se na teret stavljaju optužbe za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakoniti napadi na civile i uzimanje stranih talaca.

Završne riječi iznesene su u oktobru 2014. godine.

Iako danas postoje brojni kritičari načina rada Haškog tribunala, Brammertz je uvjeren da bi situacija na putu pravde ali i pomirenja u zemljama bivše Jugoslavije bila mnogo složenija bez rada suda u Haagu.