Svijet
0

Senegal zaustavio epidemiju ebole

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je epidemija ebole u Senegalu uspješno zaustavljena te da u zemlji više nema slučajeva zaraze ovim virusom.

U saopćenju WHO-a ističe se da je odlučnom i trenutačnom akcijom prekinuto širenje ovog virusa u Senegalu te da je nakon 42 dana karantina, što je duplo od maksimalnog predviđenog perioda, utvrđeno da u Senegalu više niko nije zaražen.

Međutim, upozorava se da vlasti Senegala i dalje moraju biti oprezne te da će, zbog epidemije u regionu, zemlja prolaziti kroz osjetljiv period. 

Ebola u Senegalu uočena je 29. augusta. Od tada su u karantin stavljene 74 osobe i do sada u ovoj zemlji niko nije podlegao eboli. U Nigeriji novi slučajevi ebole nisu uočeni od 31. augusta, a ukoliko tako i ostane i naredna dva dana WHO će i u ovoj zemlji epidemiju smatrati zaustavljenom. U Nigeriji je detektovano 20 slučajeva obolijevanja, a podleglo je osam ljudi. 

U Zapadnoj Africi od ebole je do sada umrlo više od 4.500 ljudi, a virus se nastavlja širiti Liberijom, Sierra Leoneom i Gvinejom. 

Vezani članci