SAD
0

Senatsko saslušanje sutkinje Sotomayor za Vrhovni sud

FENA
U američkom Senatu u ponedjeljak je počelo saslušanje sutkinje Sonie Sotomayor, kandidatkinje za Vrhovni sud, koje obilježava oštra ideološka rasprava demokrata i republikanaca oko njezine kvalificiranosti da postane jedan od devet sudaca najvišeg sudskog tijela u SAD-u.

Na jednosedmičnom saslušanju pred senatskim Odborom za pravosuđe, razmatra se da li Sotomayor (55), do sada sutkinja saveznog žalbenog suda u New Yorku, ispunjava uvjete da postane 111. sudac Vrhovnog suda SAD, prenosi Hina.

Ako je potvrde Odbor za pravosuđe i Senat u punom sazivu, Sotomayor će postati prvi sudac Vrhovnog suda SAD-a latinoameričkog porijekla i treća sutkinja u njegovoj povijesti.

Prvi dan saslušanja, 19 članova Odbora za pravosuđe daje uvodne riječi, senatori iz New Yorka Charles Schumer i Kirsten Gillibrand predstavljaju kandidatkinju koja je iz njihove države, a potom i sama Sotomayor iznosi uvodnu riječ.

  • Put sutkinje Sotomayor do ove sobe za saslušanje je istinska američka priča. Na njezinu priču o uspjehu svi Amerikanci mogu biti ponosni. Neka nitko ne ponižava ovu ženu, rekao je predsjednik Odbora, demokratski senator Patrick Leahy it Vermonta.

On je osudio konzervativne "grupe za ideološki pritisak" zbog "iskrivljavanja" sudske prakse i pravnih stajališta Sotomayor, protiveći se ženi koja je, kako je rekao "sudac za sve Amerikance, koja će biti pravda za sve Amerikance".

Senator Jeff Sessions iz Alabame, najviše rangirani republikanac u Odboru, kazao je da Sotomayor sudac aktivističkog tipa, kakvi prijete tradicionalnim temeljima pravog sistema SAD-a.

Sessions, bivši tužitelj i državni odvjetnik Alabame, doveo je u pitanje njezinu sposobnost suosjećanja, koju je predsjednik Barack Obama kod kandidiranja istaknuo kao vrlinu Sotomayor.

  • Nazivati to suosjećanjem, nazivati to predrasudom, ili simpatijom - što god to bilo, to nije pravo, rekao je Sessions.

Također je citirao neke osporavane navode iz ranijih govora Sotomayor, uključujući i onaj kada je rekla da bi mudra žena latinoameričkog porijekla s bogatim životnim iskustvom, trebala donositi bolje sudske odluke od bijelog muškarca bez takvog iskustva, ocjenjujući to dokazom pristranosti.

  • Želim biti jasan: ja neću glasati i niti jedan senator to ne bi trebao, za pojedinca kojeg je imenovao predsjednik, a koji nije u cijelosti predan pravednosti i nepristranosti prema svakoj osobi koja se pojavi pred njim, rekao je Sessions.

Demokrati koji imaju većinu i u Odboru za pravosuđe i u Senatu u cjelini, previđaju da će Sotomayor s lakoćom biti potvrđene od oba tijela.

To je potvrdio i republikanski senator Lindsay Graham, rekavši Sotomayor "ako ne doživite apsolutan raspad, sigurno ćete biti potvrđeni".

Kada je dobila potvrdu Senata za savezni žalbeni sud 1998., svih 29 glasova "protiv" bili su republikanski.

Dok su demokratski članovi Odbora za pravosuđe iznosili najviše ocjene o profesionalnim i osobnim kvalitetama sutkinje Sotomayor, republikanski senatori su uglavnom bili vrlo kritični prema njezinoj sudačkoj praksi, angažmanu u nekim građanskim udrugama i nekim njezinim izjavama.

U utorak i srijedu članovi odbora ispitivat će kandidatkinju, te na zatvorenoj sjednici razmotriti privatna pitanja vezana uz nju, uključujući provjeru FBI-a. U četvrtak bi trebalo završiti ispitivanja Sotomayor, nakon čega će Odbor ispitati neke vanjske svjedoke koji će govoriti o njezinoj kandidaturi, što se može nastaviti i u petak.